Startsida

Varför heter denna sida Imagine the worst?

När livet är tufft är det vanligt att man föreställer sig att det värsta ska hända. Det kan vara en bra överlevnadsstrategi men ger en också ett ganska cyniskt förhållningssätt till världen. Jag tycker om att leka med ord och i min meningen betyder imagine the worst något annat än att ha en cynisk inställning till världen. För mig handlar denna term om att skapa världar i min fantasi och ganska ofta handlar det om rollspelsvärldar. Flera av de rollspelssystem jag spelar är postapokalyptiska på ett eller annat sätt. Mörk Borg är postapokalyptiskt i en fantasyvärld, Skjut dom i huvudet utspelar sig i en värld där en zombie-smitta brutit ut. Dessa världar är vanliga världar som man gjort det värsta möjliga alternativet av och jag använder min fantasi för att göra de ännu mer svårhanterliga.

An open book with a line drawn pirate, treasure and a pirate ship coming out of it. Letters are flying around in an imaginative way. A world of imagination suitable for a TTRPG as Pirate Borg

Som spelledare är det mitt ansvar att se till att berättelsen rör sig framåt och att ge spelarna utmanande situationer för att göra spelet spännande och läskigt. När jag gör det måste jag hela tiden hitta på situationer som pressar karaktärerna mot vad de klarar av. Jag måste också tänka på att spelarna kanske har helt andra planer eller tänker helt annorlunda jämför med hur jag tänker att de ska spela. Det gör att jag hela tiden måste tänka in det i min planering.

Min kreativitet får också utlopp i att skapa föremål i 3D och använder mig mest av OnShape för att göra så. Dessa föremål skriver jag sen ut på min 3D-skrivare och ibland målar jag dem. Ett exempel kan vara miniatyrer som jag älskar att göra. De objekt som jag tror att andra kan ha nytta av lägger jag ut på min sida på Thingiverse. Kika in där så kan du ladda ned filerna och skriva ut dem själv.

En viktig del i skapande är att analyser hur det jag skapar ska användas och vad som kan gå fel vid användandet. Då spelar det ingen roll om det är ett rollspelsscenario eller utrustning för skytte som jag konstruerar. Jag måste alltid föreställa mig det värsta som kan hända.

Det är av dessa orsaker som jag gav min hemsida namnet Imagine the worst.

En silhuett av en korpKorpen i logotypen hör samman med fantasi och kreativitet. Korpar är en av de mest intelligenta fågelarterna och är duktiga på problemlösning. I Bibeln använder Gud sig av korpen för att ordna mat åt Elia och för att spana på jorden i samband med den syndafloden. Även i det förkristna Sverige var korparna viktiga djur. Odins korpar hette Hugin (tanke) och Munin (minne). Utan tanke och minne är det svårt att skapa och lösa svåra problem. En av mina favoritdikter är Korpen av Edgar Allan Poe. Den skräckinjagande korpen från dikten passar också väl in vad jag skapar. Vad kan vara mer skräckinjagande än en svart fågel som flyger in och sätter sig stilla på en byst i ens boning? Nämnvärt orubblig och olycksbådande.

Perched upon a bust of Pallas just above my chamber door—

            Perched, and sat, and nothing more.

The Raven av Edgar Allan Poe